Tjek hvalpen - før du handler

Før du vælger hvalp
Før du vælger hundehvalp, er det en god ide at få klarlagt, hvilke behov og forventninger du og din familie har til hunden.
Derudover skal du og din familien gøre jer klart, hvilke behov hunden kan have, som I skal have mulighed for at opfylde.

Er du alene med hunden eller skal den indgå i en stor familie?
Er hverdagen meget aktiv, og bliver hunden inddraget, eller vil hunden mest skulle være hjemme på begrænset plads?
Kan I opfylde evt. behov for pelspleje, eller skal det være en race, der kræver et minimum af børstning?

Det er vigtigt at disse overvejelser er gjort inden du bestemmer dig for race, da alle hvalpe som udgangspunkt er nuttede, og det kan være svært at sige nej til den ene type hvalp frem for den anden, når man står med den i hænderne.

Besøg hvalpen
Det er altid en god ide at arrangere et par besøg hos sælger inden købet, hvor man har mulighed for at se, hvordan hvalpen er opvokset. Vil man helst købe sin hund gennem en kennel eller en opdrætter, kan man vælge at kontakte Dansk Kennel Klub (DKK) via
www.dkk.dk eller rekvirere hvalpelister fra de enkelte race-specialklubber under DKK.

Mange af DKK's opdrættere har kun et lille såkaldt stueopdræt og laver måske kun et kuld om året.

Spørg ind til hvalpens ophav
Bed om at se moderen - og eventuelt også faderen. Det skal altid være muligt at se moderen. Faderen befinder sig ofte et andet sted. Hvis faderen ikke bor hos sælgeren, så bed om at
høre lidt mere om ham og se billeder af ham. Bed om at se moderen sammen med hvalpene og også om at se de øvrige hvalpe fra kuldet. Selv om der kan være forskel på hvalpenes
størrelse, bør det være synligt, at de er fra samme kuld.

Det kan i det hele taget være en fordel, såfremt det er muligt, at følge hvalpen, fra den bliver født, til den ifølge loven er klar til at blive taget fra moderen som otte uger gammel.

Det er vigtigt, at hunden fra begyndelsen er blevet ordentligt præget og har været vant til menneskekontakt. Hvis den virker sky og bange, kan det være et tegn på, at den ikke er vant til mennesker.

Hvalpen bør være tillidsfuld over for mennesker, både børn og voksne, og være vant til at “være i hænder”.

Tjek af chip og papirer
I følge den nye hundelov skal alle hunde være id-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden de er otte uger gamle. I Danmark bliver hunde typisk mikrochippet. Id-nummeret i alle
danske chip starter med cifrene 208. Starter chippen med andre cifre, er hvalpen med garanti ikke født og opdrættet i Danmark.

Chippen er ikke synlig, men aflæses med en scanner. Nummeret skal fremgå af registreringsattesten fra Dansk Hunderegister.
Gå papirerne igennem. Sørg for at tjekke, at der er fuldstændig overensstemmelse mellem chipnumrene på alle de papirer og attester, der følger hvalpen. Accepter kun originale dokumenter – ikke fotokopier.
Vær opmærksom på, om hvalpen har alle de relevante papirer, såsom registreringsattesten fra Dansk Hunderegister, en vaccinationsattest og evt. stamtavle - alle i original udgave.

Tjek også, at hvalpen er sundhedstjekket og vaccineret af en autoriseret dyrlæge. Hos Fødevarestyrelsen kan du få oplyst, om dyrlægen, der har underskrevet sundhed- og vaccinationsattester, er autoriseret.

Køb af hvalp i udlandet
Vælger du at købe en hvalp i udlandet, skal hvalpen leve op til EU-reglerne for indførsel af hunde.

Det betyder, at den skal være chipmærket og udstyret med enten et gyldigt EU-Selskabsdyrspas (for hvalpe fra EU og
visse lande med EU-vilkår) eller et gyldigt Veterinærcertifikat (for hvalpe uden for EU). Derudover skal hunden som
udgangspunkt være rabiesvaccineret mindst 21 dage før deres afrejse til Danmark.

Du kan også læse mere om indførsel af hvalpe på Fødevarestyrelsens hjemmeside (www.fvst.dk) under Dyr/Rejse med kæledyr.